Hoe lees ik mijn loonstrook?

Vanaf 2024 ontvang je als je gewerkt hebt via Youbahn een nieuwe loonstrook. Hieronder leggen we uit hoe je deze loonstrook leest.

Bij Youbahn krijg je wekelijks uitbetaald (chill!) . Daarbij krijg je ook je loonstrook met daarbij een (of meerdere) salarisspecificatie(s). Er staat veel informatie op deze documenten en we snappen dat het lastig kan zijn om je loonstrook te lezen. Daarom hebben we de belangrijkste punten voor je uitgelegd in deze blog. 

Heb je gewerkt via ons platform? Dan krijg je een document bij je salaris: je loonstrook met daarbij de bijlage(n). We leggen uit wat de belangrijkste punten zijn : 

Loonstrook

Bij ieder salaris krijg je van ons een loonstrook. Hierop staat de specificatie van je loon. Het is een overzicht van de hele week. Aan de hand van je loonstrook kan je controleren of je het juiste salaris hebt gekregen. De volgende belangrijke gegevens staan op je loonstrook en kan je terugzien op de bijgevoegde voorbeeldloonstrook: 

 1. Heffingskorting - Hier vind je terug of je loonheffingskorting aan of uit staat. Als je in loondienst bent, kan je werkgever rekening houden met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting: de loonheffingskorting. Dit is korting op de belasting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen over je salaris en meer loon uitbetaald krijgt (chill!). Alles wat je moet weten over loonheffing hebben we voor je uitgelegd in een eerder blogbericht. 
 2. Normale uren (A)Hier zie je het aantal uur dat je gewerkt hebt bij alle opdrachtgevers in die week. (B)Dit is het bruto basis uurloon. Op het platform zie je in het shiftoverzicht het basis bruto uurloon + 15% reserveringen. De reserveringen die je normaal gesproken opbouwt, krijg je bij Youbahn direct uitbetaald bij je salaris. De reserveringen worden los vermeld onder de gewerkte uren, te weten:
 • Kort verzuim/bijzonder verlof (periodiek)
 • Periodieke uitbet. vakantieuren bovenwet.
 • Vakantiegeld (periodieke uitbetaling)
 1. Bijdrage PAWW- Uitzendorganisaties zijn per 1 augustus 2022 verplicht om de bijdrage voor de PAWW (Private Aanvulling WW en WGA) in te houden op het loon van de werknemer. Daarnaast moet dit bedrag ook weer gecompenseerd worden door middel van een bruto toeslag op het loon. Op je loonstrook zie je dus dat er een klein bedrag wordt bij- en afgeschreven.
 2. Loonheffing- Hier zie je de hoogte van de loonheffing die wordt ingehouden van het salaris. Iedereen die salaris krijgt moet loonheffing afdragen. Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen.  
 • Loonbelasting: Een algemene bron van inkomsten voor de overheid om bijvoorbeeld nieuwe wegen, onderwijs en zorgkosten te betalen 
 • Premie volksverzekeringen: Gereserveerd voor sociale voorzieningen voor iedereen in Nederland (AOW, kinderbijslag) 
 1. Netto vergoedingen– Het totaal van eventuele netto vergoedingen (bijvoorbeeld op het moment dat de opdrachtgever (een deel van) je reiskosten vergoedt), zie je dat bedrag hier terug. 
 2. Bruto salaris- Hier zie het brutosalaris. Dit is dus het salaris voor inhouding van alle sociale lasten.
 3. Specificatie betaling - Dit is het nettosalaris dat je ontvangt op je rekening. 
 4. Reserveringen - De opbouw van je reserveringen (voornamelijk vakantie-uren) in een brutobedrag kan je hier terugvinden. Als je vier weken niet meer werkzaam bent via Youbahn, ontvang je van ons automatisch de eindafrekening. Hierbij ontvang je alle reserveringen (vakantie-uren). Tussentijds is het mogelijk om de vakantie-uren éénmalig te laten uitbetalen.

(Het artikel gaat verder onder de afbeelding) 

 

Schermafbeelding 2024-01-09 om 11.50.50

Specificatie

De loonstrook toont de totalen op weekbasis. Aangezien je via Youbahn bij verschillende opdrachtgevers kan werken, zie je op de 2e pagina de specificatie van de gewerkte uren. Je kunt hierbij de volgende zaken terugzien:

 1. Bedrijf - Dit is de opdrachtgever waar je hebt gewerkt. 
 2. Soort uren – Hieraan kan je zien of het gaat om normale uren of uren waarbij een toeslag (bijvoorbeeld voor gewerkte uren in de avond of weekend) van toepassing is.
 3. Gewerkte uren - Het aantal uren dat je op de betreffende dag hebt gewerkt zie je hier. Ook staat het hier vermeld als je reiskosten krijgt. 
 4. Bruto uurloon- Hier zie je het bruto uurloon waarvoor je hebt gewerkt. 

Schermafbeelding 2024-01-09 om 11.51.03

Heb je nog vragen over je loonstrook? Stuur een e-mail naar info@youbahn.nl.